Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Την Τετάρτη υπογράφεται το ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ - Υπογράφεται σήμερα η σύμβαση ΔΕΗ- ΔΙΑΔΥΜΑ για τα εδάφη

Την Τετάρτη δύο μέρες μετά  μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ, αναμένεται να υπογραφεί το ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ με την ανάδοχο κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ για την κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων. Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν από τις εξαγγελίες του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος την Τετάρτη ανακοίνωσε πως θα επανεξεταστούν, όλα τα ΣΔΙΤ, που δεν θα έχουν υπογραφεί, μέχρι την ψήφιση του νέου ΕΣΔΑ, που βρίσκεται σε διαβούλευση, μέχρι τις 12 Ιουνίου. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, υπερ του να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο είναι το Υπουργείο Οικονομίας και ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Υπογράφεται η σύμβαση ΔΕΗ- ΔΙΑΔΥΜΑ
Σήμερα Παρασκευή ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης υπογράφει στην Αθήνα με τη ΔΕΗ τη συμφωνία για το ιδιοκτησιακό των εδαφών, που θα γίνει το νέο εργοστάσιο και θα αναπτυχθούν άλλες δραστηριότητες της επιχείρησης.
Η σύμβαση περιλαμβάνει ην παραχώρηση από τη ΔΕΗ Α.Ε στη ΔΙΑΔΥΜΑ της πλήρους  κυριότητας εκτάσεων 827 στρεμμάτων (ΚΕΟΔ) και 260 στρεμμάτων (ΧΔΒΑ) έναντι της διαχείρισης 15.000 τόνων επικίνδυνων ή μη αποβλήτων.

Αντιδρά ο Δήμος Εορδαίας
Να σημειώσουμε εδώ πως ο Δήμος Εορδαίας, προσπάθησε να «μπλοκάρει» την Πέμπτη την υπογραφή καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα, δεν κατόρθωσε όμως να πάρει προσωρινή διαταγή, αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης της ΔΙΑΔΥΜΑ. Ετσι τα ασφαλιστικά μέτρα, θα εκδικαστούν την 1η Ιουλίου, έχοντας όμως προηγηθεί η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΔΙΑΔΥΜΑ και αναδόχου.
Ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, μιλώντας για το θέμα τόνισε πως «η συγκεκριμένη απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ, να δεχτεί δηλαδή  τους όρους της ΔΕΗ για την ανταλλαγή της έκτασης, είναι απόφαση, που προσβάλλει την περιοχή μας γιατί τα ωφέλη, που αποκομίζει η ΔΕΗ είναι περίπου 5εκ. ευρώ. για 1000 στρέμματα μικρής αξίας. Είναι πρόκληση για μας».
Ο κ. Ζαμανίδης πρόσθεσε επίσης πως η ΔΙΑΔΥΜΑ δεν έχει άδεια για ταφή επικινδύνων αποβλήτων. «Ο δικηγόρος της ΔΙΑΔΥΜΑ, παρουσίασε ένα χαρτί άδειας για ταφή επικίνδυνων αποβλήτων. Μια άδεια προσωρινής ταφής αμιάντου το 2004. Αυτό δεν είναι αληθινό καθώς υπήρχε μια προσωρινή άδεια, για συγκεκριμένη ποσότητα και δεν ισχύει για νέα απόβλητα. Είμαστε ενάντια στην ταφή επικίνδυνων αποβλήτων και οφείλουμε να αντιδράσουμε. Οσοι συμφωνούν να μην αντιδράσουν».

Προχωράμε κανονικά αναφέρει ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτρης Λαμπρόπουλου
Για το θέμα των ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Εορδαίας, τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Βοίου και Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημήτρης Λαμπρόπουλος.
«Ο Δήμος Εορδαίας, έκανε ασφαλιστικά μέτρα για τους δικού του λόγους. Δεν απέδωσαν και εμείς προχωράμε στις συμβάσεις».

Τετάρτη η υπογραφή με τον ανάδοχο
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ, όπου αναμένεται να δωθεί η εξουσιοδότηση στον Πρόεδρο της Δημήτρη Λαμπρόπουλο να υπογράψει με τον ανάδοχο τη σύμβαση, την ερχόμενη Τετάρτη.
Οπως προαναφέραμε, την περασμένη Τετάρτη υπήρξε αναστάτωση στη ΔΙΑΔΥΜΑ καθώς ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε πως αναστέλλονται και επανεξετάζονται όλα τα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, έργα προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, μέχρι να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές που θέτει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Αυτό, που από την αρχή επισήμανε ο "Χρόνος"  είναι πως η εξαγγελία του κ. Τσιρώνη άφηνε ένα περιθώριο στη ΔΙΑΔΥΜΑ, να υπογράψει με τον ανάδοχο το ΣΔΙΤ, πριν ψηφιστεί το νέο ΕΣΔΑ και αυτό φαίνεται πως τελικά θα γίνει.
«Τη Δευτέρα στο Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ θα λάβω την εντολή να υπογράψω το ΣΔΙΤ και θα προχωρήσουμε. Αν στραβώσει κάτι, θα το αντιμετωπίσουμε. Εμείς θέλουμε να γίνει το εργοστάσιο και αξίζει τον κόπο να λέμε, πως η Δυτική Μακεδονία έχει ένα από τα καλύτερα εργοστάσια και θα είμαστε πρωτοπόροι σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε  ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος από την πλευρά του συμπλήρωσε πως «εξεπλάγην από την τοποθέτηση του κ. Τσιρώνη, καθώς το ΣΔΙΤ το δικό μας είναι στο τελικό στάδιο. Ευτυχώς η ΔΙΑΔΥΜΑ έχει φροντίσει για μια δεκαετία να μην έχουμε πρόβλημα. Αλλά άλλες περιοχές δεινοπαθούν από τα σκουπίδια. Δεν ξέρω τι σκέψεις έχει ο Υπουργός και πως θα γίνει η διαχείριση απορριμμάτων. Χωρίς επιχορήγηση ή σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα υπάρχουν προβλήματα".

Θετικός λόγω ΕΤΕπ για το ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ ο Γιώργος Σταθάκης
Θετικά διακείμενος στο έργο φαίνεται πως είναι ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, καθώς ο ανάδοχος του ΣΔΙΤ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότησή  από την ΕΤΕπ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή «ο υπουργός Οικονομίας και Υποδομών, Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει υπογράψει χωριστή σύμβαση απευθείας με τον ανάδοχο, καθώς το Δημόσιο αναλαμβάνει να επιδοτήσει το κόστος εισόδου των δήμων, αρχικά κατά 50% (ποσοστό σταδιακά μειούμενο μέχρι τον μηδενισμό του στο τέλος της 25ετούς σύμβασης). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το γεγονός ήταν σε γνώση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μάλιστα, προ ημερών, όταν ο κ. Σταθάκης ρωτήθηκε σε επιτροπή στη Βουλή, είπε ότι δεν θα σταματήσει κανένα ΣΔΙΤ απορριμμάτων που χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ».

Η στάση της Περιφέρειας
Αυτό που έχει μεγάλη αξία από εδώ και πέρα είναι η στάση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τον Περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη να έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα υπογράφει την απαιτούμενη άδεια εγκατάστασης. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΛΑΣ 

http://www.xronos-kozanis.gr/index.php?subaction=showfull&id=1433507341&archive=&start_from=&ucat=1&

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου