Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

(Κατάντια Συριζαίων και καιροσκόπων συμμάχων: Ο Πατούλης τους ξεβρακώνει... Και ακόμα ούτε μια επίσημη ανακοίνωση από την Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ στις επισημάνσεις Πατούλη, Σωματείων και δημοσιογράφων)! ΚΕΔΕ εναντίον ΠΕΔΑ και Δούρου με φόντο τον ΕΔΣΝΑ

Αντίπαλα στρατόπεδα φαίνεται να σχηματίζονται στους αυτοδιοικητικούς κόλπους της Αττικής, έπειτα από την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) να μεταφέρει στην Περιφέρεια Αττικής την ανάθεση των μελετών τριών έργων που απαιτούνται για το νέο ΠΕΣΔΑ.


Μετά την δήλωση του νέου προέδρου της ΠΕΔΑ, Νίκου Σαράντη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τον κατηγορεί ότι «επιχειρεί να μας πείσει ότι λανθασμένα ως ΚΕΔΕ κάνουμε λόγο για εκχώρηση της αρμοδιότητας, καθώς πρόκειται απλά για μια  έγκριση και θεώρηση των μελετών». Στη δήλωσή του ο κ. Σαράντης ανέφερε ότι «από σφάλμα» ή «από άλλες σκοπιμότητες», η «μεταφορά της επικαιροποίησης, έγκρισης και θεώρησης μελετών για 3 έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια» παρουσιάζεται ως εκχώρηση αρμοδιότητας, «φωτογραφίζοντας» προηγούμενη ανακοίνωση του κ. Πατούλη.
Με ενωτική διάθεση, ο κ. Σαράντης σημείωνε στη δήλωσή του ότι «σήμερα, που η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς βαίνει προς το τέλος της η ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), απαιτείται υπεύθυνη αντιμετώπιση από όλους τους θεσμικά εμπλεκόμενους φορείς του α’ και του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.
»Απαιτείται να προχωρήσουμε όλοι μαζί, Δήμοι και Περιφέρεια, με συνεννόηση, διάλογο, συνεργασία και συναντίληψη προς όφελος των πολιτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Διαφορετικά οι Δήμοι και οι πολίτες της Αττικής θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλα προβλήματα», συμπλήρωνε.
«Όσοι επιλέγουν διχαστικές λογικές την ώρα που δήμοι και Περιφέρεια διεκδικούν πόρους του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο μιας δύσκολης και ανταγωνιστικής διαδικασίας, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, αλλά στην ουσία υπονομεύουν τα συμφέροντα των πολιτών της Αττικής που έχουν δικαίωμα σε μια νέα σύγχρονη, οικονομικά βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία διαχείριση των απορριμμάτων», κατέληγε με προφανείς αιχμές κατά του κ. Πατούλη.
«Αναρωτιέμαι αν ο Ν. Σαράντης με τη θέση που διατύπωσε εκφράζει προσωπικές σκέψεις ή την επίσημη άποψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής», είναι ένα αιχμηρό σχόλιο του προέδρου της ΚΕΔΕ στη δήλωση – απάντηση που εξέδωσε σήμερα, λέγοντας από την πλευρά του ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ «παραποιεί τον όρο «εκχώρηση» και βαπτίζει την απόφαση ως «μεταφορά της επικαιροποίησης και θεώρησης των μελετών» στη Περιφέρεια». 
«Η Περιφέρεια, για να επιτύχει το στόχο και το σκοπό της, κάνει χρήση του νόμου 4071/2012, όπου στο άρθρο 17 υπάρχει συγκεκριμένο παραθυράκι εκχώρησης σε αυτήν της αρμοδιότητας που ανήκει ουσιαστικά στους δήμους», λέει ο κ. Πατούλης, επιτιθέμενος ξανά στη περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.
Παρακάτω ολόκληρες οι δηλώσεις Πατούλη και Σαράντη:
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ:
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ν. Σαράντης με δήλωση του σχετικά με το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τον ΕΔΣΝΑ στην Περιφέρεια Αττικής, επιχειρεί να μας πείσει ότι λανθασμένα ως ΚΕΔΕ κάνουμε λόγο για εκχώρηση της αρμοδιότητας, καθώς πρόκειται απλά για μια  έγκριση και θεώρηση των μελετών.
Προφανώς ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ δε γνωρίζει ή δεν διάβασε προσεκτικά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Υπ.Αριθμ. 413/2016) σύμφωνα με την οποία ανατίθεται στην Περιφέρεια η  αρμοδιότητα της διευθύνουσας υπηρεσίας και της προϊσταμένης αρχής για τις μελέτες των έργων.
Σαφέστατα, ξεκάθαρα και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, στην απόφαση αναφέρεται ότι γίνεται εκχώρηση αρμοδιότητας θεώρησης και έγκρισης μελετών των έργων.
Η Περιφέρεια, για να επιτύχει το στόχο και το σκοπό της, κάνει χρήση του νόμου 4071/2012, όπου στο άρθρο 17  υπάρχει συγκεκριμένο παραθυράκι εκχώρησης σε αυτήν της αρμοδιότητας που ανήκει ουσιαστικά στους δήμους.
Ο Ν. Σαράντης παραποιεί τον όρο «εκχώρηση» και βαπτίζει την απόφαση ως «μεταφορά της επικαιροποίησης και θεώρησης των μελετών» στη Περιφέρεια.  Στο σημείο αυτό τίθεται ένα ερώτημα «ποιες μελέτες επικαιροποιούνται;» Να σημειωθεί ότι οι μελέτες αυτές είναι άγνωστες ακόμα και στα όργανα του ΕΔΣΝΑ.
Όπως καλά γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με  το θέμα, η αναθεώρηση των μελετών επί δύο χρόνια εκκρεμεί και ποιος ξέρει μέχρι πότε.
Αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), έχει κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτι τέτοιο δεν το γνωρίζει η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ.
Γ. Πατούλης: Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν  οι δήμοι δούρειοι ίπποι κανενός
Κληθείς ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης να σχολιάσει τη σχετική τοποθέτηση του Ν. Σαράντη, υπογράμμισε ότι βασικός στόχος της ΚΕΔΕ είναι να «λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού χωρίς κηδεμόνες».
Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης συμπλήρωσε ότι: Δε θα γίνουμε δούρειοι ίπποι κανενός.  Αναρωτιέμαι αν ο Ν. Σαράντης με τη θέση που διατύπωσε εκφράζει προσωπικές σκέψεις ή την επίσημη άποψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στην κα Δούρου.  Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ θα έπρεπε, αντί να υπερασπίζεται τις επιλογές της κας Δούρου, που στρέφονται απροκάλυπτα σε μια σειρά από ζητήματα σε βάρος των Δήμων της Αττικής, να απαιτήσει κι’ αυτός να μας απαντήσει η κα Περιφερειάρχης  στα ερωτήματα που της έχουμε θέσει για το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στα οποία δεν μας έχει απαντήσει.
Ο κ. Σαραντης, ως Δήμαρχος θα έπρεπε κι αυτός να αναρωτιέται: 
  1. Ποιο είναι το σχέδιο της κας Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, για το οποίο δυο χρόνια τώρα ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε;
  2. Που προβλέπει το σχέδιο της κας Δούρου να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, οι οποίες είναι απαραίτητες; Ο προηγούμενος σχεδιασμός απορρίφθηκε, ο νέος τι εκπλήξεις κρύβει για τους κατοίκους της Αττικής;
  3. Πώς θα χρηματοδοτηθούν τα νέα έργα και τι θα γίνει με τα χρήματα που είχαν ήδη διασφαλισθεί για την υλοποίηση του προηγούμενου σχεδιασμού; Έχει φροντίσει η Περιφέρεια Αττικής να μην χαθούν αυτά τα χρήματα;
  4. Δεν αναρωτιέται ο κ. Πρόεδρος της ΠΕΔΑ γιατί στις μεθοδεύσεις της κας Δούρου να αφαιρέσει τις αρμοδιότητες του ΕΔΣΝΑ, αντέδρασαν τόσο οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου, όσο και η ΠΟΠ-ΟΤΑ;
Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει: Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα, που αφορά στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, δεν χωρούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί. Απαιτείται σοβαρότητα, σχέδιο, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των αιρετών του Πρώτου Βαθμού της Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί ορισμένοι, για τόσο σοβαρά θέματα, να αποφασίζουν εν κρυπτώ και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση ή τουλάχιστον συνεννόηση με τους ΟΤΑ. Δεν μπορούν να το φέρνουν ως έκτακτο θέμα μέσα στο καλοκαίρι ξαφνικά και εκτός ημερησίας διάταξης, όταν εδώ και δύο χρόνια αρνούνται να μας παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου. Εμείς με την υγεία των κατοίκων της αττικής δεν παίζουμε.
Ολόκληρη η δήλωση Σαράντη:
Σχετικά με τη μεταφορά της επικαιροποίησης, έγκρισης και θεώρησης μελετών για 3 έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια, και όχι της εκχώρησης αρμοδιότητας για τα έργα, όπως από σφάλμα ή από άλλες σκοπιμότητες παρουσιάζεται, θέλω να τονίσω ότι:
Σήμερα, που η διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς βαίνει προς το τέλος της η ριζική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), απαιτείται υπεύθυνη αντιμετώπιση από όλους τους θεσμικά εμπλεκόμενους φορείς του α’ και του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Απαιτείται να προχωρήσουμε όλοι μαζί, Δήμοι και Περιφέρεια, με συνεννόηση, διάλογο, συνεργασία και συναντίληψη προς όφελος των πολιτών, της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Διαφορετικά οι Δήμοι και οι πολίτες της Αττικής θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλα προβλήματα.
Ειδικότερα σήμερα εκείνο που προέχει είναι η κατοχύρωση των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων για την υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο νέος σχεδιασμός σε συνεργασία των Δήμων της Αττικής με την Περιφέρεια. Με γνώμονα τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα, μακριά από εντυπωσιοθηρικές κινήσεις, οι Δήμοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να κάνουν τα αποφασιστικά βήματα. Όσοι επιλέγουν διχαστικές λογικές την ώρα που δήμοι και Περιφέρεια διεκδικούν πόρους του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο μιας δύσκολης και ανταγωνιστικής διαδικασίας, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, αλλά στην ουσία υπονομεύουν τα συμφέροντα των πολιτών της Αττικής που έχουν δικαίωμα σε μια νέα σύγχρονη, οικονομικά βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία διαχείριση των απορριμμάτων.
http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/kede-enantion-peda-kai-dourou-me-fonto-ton-edsna/
http://odofragma-skas.blogspot.gr/2016/08/blog-post_90.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου