Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

(Μεγαλώνει η μοναξιά της... αλαλίας)! Απόφαση για τα… σκουπίδια

Αποτέλεσμα εικόνας για η κλεψύδρα
Φωτ. Παρεμ. ΕΔΣΝΑ 
Αμείλικτα ερωτήματα για τη νομιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητα της απόφασης να μεταφερθεί η αρμοδιότητα για τα σκουπίδια από τους Δήμους στην Περιφέρεια Αττικής θέτει ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης ενώ η συζήτηση προκαλεί ρήγμα μέσα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Οπως γράφαμε και σε αναλυτικό ρεπορτάζ μας την περασμένη Παρασκευή («Κάτι μυρίζει στα σχέδια για τα σκουπίδια»),το θέμα ξεκίνησε όταν στις 3/8 ο αρμόδιος για τα απορρίμματα της Αττικής σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) αποφάσισε εκτάκτως και χωρίς εισήγηση να «εκχωρήσει» στην Περιφέρεια Αττικής την αρμοδιότητα για τον σχεδιασμό συγκεκριμένων έργων.
Στον ΕΔΣΝΑ συμμετέχουν με 60% οι δήμοι της Αττικής αλλά εκ του νόμου προεδρεύει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες και εκκλήσεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) και του προέδρου της Γ. Πατούλη με τις οποίες κατηγορούσε την κ. Δούρου για αδράνεια διαρκείας δύο ετών που απειλεί την Αττική να μετατραπεί σε Νάπολη και ζητούσε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα αποκλειστικά στους δήμους.
Αντί απάντησης από την κ. Δούρου ή την κυβέρνηση, η επταμελής Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, με την περιφερειάρχη απούσα και μόνον τρία από τα τακτικά μέλη παρόντα, αποφάσισε να γίνει η μεταφορά της αρμοδιότητας των μελετών στην Περιφέρεια για έργα αγνώστου προϋπολογισμού στο Γραμματικό, το Σχιστό και τη Φυλή.
Το γεγονός προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα αντιδράσεις από το Σωματείο Εργαζομένων ΕΔΣΝΑ και την ΚΕΔΕ ενώ και η ομοσπονδία εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ) ανέφερε πως «η περιφερειάρχης Αττικής κάνει ακριβώς αυτά που κατήγγειλε προεκλογικά…
Οι αναθέσεις σε εργολάβους πέφτουν βροχή χωρίς να υπολογίζει τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι δυναμική και καθοριστική στην προσπάθεια εκχώρησης της διαχείρισης των απορριμμάτων στα μεγάλα εργολαβικά-επιχειρηματικά συμφέροντα».
Στη δική του επιστολή ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:
1) Για να είναι νόμιμη μια απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και για ένα θέμα που εισάγεται εκτός ημερήσιας διάταξης ως κατεπείγον, αυτό γίνεται «με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της». Θα έπρεπε δηλαδή να ψηφίσουν 4 από τα 7 μέλη και για το κατεπείγον και επί της ουσίας.
2) Ψήφισαν τελικά 3 μέλη, μεταξύ των οποίων ένα αναπληρωματικό, ενώ καταψήφισε το τακτικό μέλος Δημήτρης Μπουραΐμης, τέως δήμαρχος Φυλής. «Εκτιμώ ότι η μειοψηφία του κ. Μπουραΐμη ο οποίος είναι γνώστης του θέματος με καθιστούν επιφυλακτικό για την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής πέραν της τυπικότητας ως προς την νομιμότητα».
3) «Το πλέον σημαντικό όμως από ό,τι γνωρίζω είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν προμελέτες (παρά το γεγονός ότι το ΥΜΕΠΕΡΑ έχει απευθύνει πρόσκληση από τον Απρίλιο) για τα προαναφερόμενα έργα, ούτως ώστε να υπάρχει εκτίμηση κόστους των έργων και έτσι να μπορέσει να γίνει σοβαρή συζήτηση στα πλαίσια της συνεργασίας και της συνεννόησης των Δήμων και της Περιφέρειας», επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης απευθύνει την επιστολή στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και δήμαρχο Αγ. Αναργύρων-Καματερού Ν. Σαράντη από τον οποίο ζητά να προκαλέσει «κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ με το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ για πλατύτερη ενημέρωση και έκδοση κοινής απόφασης για το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Επισημαίνεται ότι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ κ. Σαράντης είχε εκδώσει ενδιαμέσως δική του ανακοίνωση με την οποία στήριζε εμμέσως την απόφαση Δούρου.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
http://www.eleftherostypos.gr/ellada/28337-apofasi-gia-ta-skoupidia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου