Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

(Χωρίς σχόλια)! Σγουρός: Η Δούρου δίνει το 60% του αποθεματικού της περιφέρειας στο Νιάρχο


Για παιχνίδια προσωπικών φιλοδοξιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων που υποθηκεύουν την αναπτυξιακή δυνατότητα της Περιφέρειας Αττικής την επόμενη δεκαετία έκανε λόγο ο Γιάννης Σγουρός, με αφορμή την χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Η α΄ φάση του συγκεκριμένου έργου εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας με προϋπολογισμό ύψους 150 εκ. €, συν 248.000 € για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου που θα παρακολουθεί την υλοποίησή του. Το κόστος ολόκληρης της ανάπλασης αναμένεται να ξεπεράσει τα 230 εκ. €.
Ο Γ. Σγουρός σημείωσε ότι η σπουδαιότητα των παρεμβάσεων και η αρτιότητα των μελετών που εκπόνησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν αμφισβητούνται, για τον λόγο αυτό άλλωστε η παράταξή του είχε στηρίξει την πρότασή υλοποίησης με χρηματοδότηση από Κοινοτικούς Πόρους.
Όμως εξέφρασε τον προβληματισμό του για το πως είναι δυνατόν ένα έργο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν τέλει δεν ενέκρινε, λόγω και του κόστους του, να προκρίνεται αιφνίδια να υλοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο με δημόσιο χρήμα, με λεφτά δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων, την ώρα που οι περισσότεροι δήμοι φυτοζωούν και οι συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η ανεργία και η υπερφορολόγηση έχουν τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε, ότι  σε περίπτωση που αντληθούν όλοι οι πόροι από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας δεν θα μπορεί να γίνει κανένα άλλο μεγάλο έργο για τα επόμενα 10 χρόνια. Επίσης τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να δεσμεύεται το 60% του αποθεματικού της Περιφέρειας Αττικής για ένα και μόνο έργο ανάπλασης, μιας περιοχής, την στιγμή που ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής αντιμετωπίζει εκρηκτικά προβλήματα (υγρά και στερεά απόβλητα, αντιπλημμυρική θωράκιση, φτωχοποίηση και κοινωνικός αποκλεισμός κλπ), τα οποία η Πολιτεία και οι δήμοι λόγω της έλλειψης πόρων δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Εκτός από τα οικονομικά, εγείρονται όμως ηθικά και πολιτικά ζητήματα από την απόφαση κατασκευής του έργου, αφού για ακόμη μία φορά άλλα έλεγε πριν από λίγο καιρό η σημερινή περιφερειακή αρχή και άλλα κάνει.
Τον Δεκέμβριο του 2014 σε ομιλία της σε διημερίδα για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, η Ρένα Δούρου είχε μιλήσει για γυαλιστερές «φούσκες», δήθεν «ανάπτυξης» και για  αποτυχημένα μοντέλα τύπου Costa del Sol της Ισπανίας που δεν προτίθεται να ακολουθήσει (επισυνάπτεται).
Τον Μάρτιο του 2014 η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής είχε ασκήσει σφοδρή κριτική και είχε καταψηφίσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου (μεταξύ αυτών και ο επισπεύδων σήμερα το έργο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα), προκρίνοντας αντί της μελέτης Νιάρχου ήπιες παρεμβάσεις με κόστος πολύ χαμηλότερο, 1/3 του σημερινού, μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για έργο βιτρίνας (επισυνάπτεται η σχετική απόφαση)…
Ο Γιάννης Σγουρός έκανε λόγο για υποκρισία χωρίς όρια και καμία ντροπή, αφού «αυτοί που μας κατηγορούσαν για πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας δίνουν τώρα εξωπραγματικά ποσά για κατ’ αυτούς έργα βιτρίνας», ενώ χαρακτήρισε θλιβερό το θέαμα της πλειοψηφούσας παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αφού η μεν Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου είτε είναι απούσα, είτε ωσεί παρούσα, οι δε αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες δεν προλαβαίνουν να δικαιολογούν τις συνεχείς μεγαλοπρεπείς κωλοτούμπες.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής για 40 χρόνια χωρίς να μεταφερθούν οι αντίστοιχοι πόροι από το Κράτος κατά παράβαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το ποιο θα είναι το κόστος συντήρησής του και ποιος θα το αναλάβει, αφού το έργο εντάχθηκε «τσάτρα πάτρα» στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και προγραμματισμός.
Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι «Το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής, μοναδικό στην Ελλάδα των χρεών, δημιουργήθηκε με σύνεση και στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος δεκαετίας, ώστε να αποτελέσει ένα άτυπο Ταμείο Ανάπτυξης, και πλέον ένα αντίβαρο μέσα στην κρίση για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Αττικής. Σήμερα αυτοί οι πόροι μετατρέπονται σε όχημα εξυπηρέτησης προσωπικών φιλοδοξιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων που καμία σχέση δεν έχουν με το συμφέρον των πολλών. Ο χώρος σαφώς και δεν πρέπει να είναι ρημαδιό, όμως από το να αφήνεται να παρακμάζει μέχρι να δοθούν 150 εκ. € δημοσίου χρήματος η απόσταση είναι μεγάλη. Μπορεί και πρέπει να βρεθούν ενδιάμεσες λύσεις, από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν ενέκρινε τη χρηματοδότησή του» και πρόσθεσε «Ρωτάμε λοιπόν ευθέως την κα Δούρου να μας απαντήσει: Ποια συμφέροντα υπαγόρευσαν την υλοποίηση ενός έργου με το οποίο ήταν εξ αρχής κατηγορηματικά αντίθετη; Με ποιο κριτήριο το προέκρινε έναντι δεκάδων άλλων σε άλλες περιοχές της Αττικής πιο υποβαθμισμένες; Έχει υπολογίσει κανείς, εάν η Περιφέρεια μπορεί να αντέξει το κόστος κατασκευής και συντήρησής του; Άραγε αυτό εννοούσε όταν μιλούσε για πολιτική με κοινωνικό πρόσημο; Πλέον και το τελευταίο φύλλο συκής της δήθεν αριστερής ιδεολογίας έπεσε. Από το όχι στα μοντέλα τύπου Costa Del Sol, φτάσαμε στο αδιακρίτως ναι σε όλα. Συγχαρητήρια και εις ανώτερα».
http://www.aftodioikisi.gr/ota/perifereies/sgouros-i-dourou-dinei-to-60-tou-apothematikou-tis-perifereias-sto-niarxo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου