Ο ΕΔΣΝΑ έχει λόγο ύπαρξης:ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του και κοινωνικό έλεγχο των δράσεων

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

(Με τις ίδιες μεθοδεύσεις)! ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Τάσσος Παπαδόπουλος - Μπόμπολας στην Αθήνα

To σκάνδαλο με τις μίζες των σκουπιδιών μπορεί να οδηγήθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου της Λευκωσίας με 12 κατηγορούμενους, όμως για να συμπληρωθεί το παζλ των εμπλεκομένων απουσιάζουν αρκετά κομμάτια. Πέρα από τους Μπόμπολα και Λώλο, για τους οποίους εκδόθηκαν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος υποστηρίζει ότι απουσιάζουν και άλλα πρόσωπα τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του σκανδάλου το οποίο στοίχισε στο Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο δήμαρχος υποστηρίζει:
«Θα πρέπει μεταξύ άλλων να διερευνηθεί η εμπλοκή του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και των μυστικών συναντήσεων που αυτός είχε στην Αθήνα με την οικογένεια Μπόμπολα, μαζί με τον στενό του συνεργάτη Χρύση Παντελίδη, ενώ ρόλο διαμεσολαβητή φαίνεται να διαδραμάτιζε ο επίσης στενός συνεργάτης του Τάσσου, Πολάκης Σαρρής».

Δεν γινόταν τίποτα
Άτομο πάντως του στενού περιβάλλοντος του Τάσσου Παπαδόπουλου την περίοδο 2003-2008 αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν κάποιου είδους εμπλοκή και του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος πίσω από τις συμφωνίες για τους ΧΥΤΥ. Μας είπε όμως το εξής: «Εκείνη την περίοδο δεν γινόταν τίποτα μεγάλο χωρίς ο Τάσσος να το έχει υπόψη του». Μας έφερε ως παράδειγμα το αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφέροντας ότι ο Τάσσος έγραψε τα συμβόλαια με τον κ. Σιακόλα.
 
Οι συναντήσεις
Η πρώτη από τις συναντήσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Μπόμπολα, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρώην Προέδρου, έγινε στην Αθήνα πριν την εκλογή του και το ραντεβού το έκλεισε ο επικοινωνιολόγος του Γιάννης Παναγόπουλος. Άλλη μία συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνος, «αυτή η συνάντηση έγινε κατά παρέκκλιση του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης του Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, γεγονός που προκάλεσε και εκνευρισμό της τότε υπουργού των Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη». Τη συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε στον «Π» ο ίδιος ο στενός συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης. Σε δήλωσή του στον «Πολίτη», ο κ. Χρύσης Παντελίδης αναφέρει ότι τον Γεώργιο Μπόμπολα (τον πατέρα δηλαδή και όχι τον γιο του που κατηγορείται) «τον γνώρισα το 2007. Πήγαμε σπίτι του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για φαγητό στην Αθήνα, στο πλαίσιο επίσκεψης του Τάσσου για την Αρτέμιδα (το χωριό της Πελοποννήσου που ανακατασκεύασε η Κύπρος μετά τις πυρκαγιές), και στη συζήτηση δεν έγινε καμία κουβέντα για δουλειές, αλλά για το Κυπριακό και τις προεδρικές εκλογές του 2008 που επακολουθούσαν. Έτσι κι αλλιώς, ήταν από τους ανθρώπους που στήριζαν τον Τάσσο στο Κυπριακό ο κ. Μπόμπολας. Σε αυτήν τη συνάντηση δεν ήταν ο Λεωνίδας Μπόμπολας, αλλά η κόρη και ένας συνεργάτης του Γεώργιου Μπόμπολα. Στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης είδαμε και άλλους εκδότες στην Αθήνα». Σύμφωνα πάντως με το αρχείο μας, ο κ. Παπαδόπουλος μετέβη στην Αθήνα για την Αρτέμιδα τον Γεννάρη του 2008 και όχι το 2007 που αναφέρει ο κ. Παντελίδης.

Επιπλέον, ο εξ απορρήτων του Τάσσου Παπαδόπουλου κ. Χρύσης Παντελίδης, ίσως επειδή δεν θυμάται ή ίσως επειδή δεν το επιθυμεί, δεν μας μίλησε και για την επίσκεψη του κ. Μπόμπολα στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Μπόμπολας, πατέρας του καταζητούμενου Λεωνίδα Μπόμπολα, επισκέφθηκε το 2004 την Κύπρο, λίγο μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, και ήταν προσκεκλημένος σε δείπνο από τον Τάσσο Παπαδόπουλο στη Στράκκα, μερικές βδομάδες μετά το δημοψήφισμα, σύμφωνα με άτομο του στενού περιβάλλοντος του Τάσσου Παπαδόπουλου την εποχή εκείνη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το βράδυ του διαγγέλματος του Τάσσου Παπαδόπουλου ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ανταποκριτής του «Έθνους» στην Ουάσιγκτον, ο οποίος διευθετούσε υποθέσεις του Μέγα Κύπρου εκ μέρους του κυρίου Μπόμπολα, μετέβη στο Προεδρικό και μετέφερε τα συγχαρητήρια του μεγαλοεκδότη και μεγαλοεπιχειρηματία στον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τα συγχαρητήρια μεταφέρθηκαν χωρίς ο κ. Ιγνατίου να συναντήσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με υπόσχεση του Τάσσου να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Μπόμπολα. Από το τηλεφώνημα αυτό προέκυψε η συνάντηση και το δείπνο στη Στράκκα.
 
Τι λέει ο Πολάκης Σαρρής
Τις δηλώσεις του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος θέσαμε ενώπιον και του κ. Πολάκη Σαρρή, ο οποίος διετέλεσε μέχρι το 2006 υφυπουργός παρά τω Προέδρω αλλά και στις δύο προεκλογικές καμπάνιες του Τάσσου Παπαδόπουλου, το 2003 και το 2008, υπήρξε ο διευθυντής των οικονομικών της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο κύριος Σαρρής απορρίπτει κάθε εμπλοκή στα σκάνδαλα του ΧΥΤΥ και δηλώνει στον «Πολίτη» κατηγορηματικά: «Προσωπικά ουδέποτε συναντήθηκα με τον κ. Γεώργιο Μπόμπολα ή τον υιό Μπόμπολα. Ουδέποτε περιήλθε στην αντίληψή μου ότι ο κ. Μπόμπολας είχε δουλειές στην Κύπρο, ούτε ότι είχε σχέσεις με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Τέλος, ως υπεύθυνος των οικονομικών δύο προεκλογικών του Τάσσου, δηλώνω ότι ουδέποτε πήραμε εισφορά από τις εταιρείες του κ. Μπόμπολα».


Ανακοίνωση-Απάντηση του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος

Σε σχέση με το σημερινό συκοφαντικό και κακοήθες ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» αναφορικά με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, το Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος δηλώνει τα εξής:
  • Ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε σχέση ή ανάμιξη σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.
  • Η απέλπιδα προσπάθεια της εφημερίδας «Πολίτης» και του στελέχους του ΔΗΣΥ & Δημάρχου Πάφου να σπιλώσουν τη μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου και να αποκομίσουν μικροπολιτικά ή μικροκομματικά οφέλη λασπολογώντας εναντίον του αείμνηστου πρώην Προέδρου, είναι καταδικαστέα αλλά και ανήθικη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι συκοφαντούν ένα νεκρό που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
  • Οι παραπλανητικοί τίτλοι και τα ατεκμηρίωτα συμπεράσματα της εφημερίδας σχετικά με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, στηρίζονται μόνο σε αστήρικτες εικασίες, σε ψευδείς, ανώνυμους, κακόβουλους και αόριστους ισχυρισμούς και σε πλήθος ανακριβειών και κουτσομπολιά, που απορρίπτονται κατηγορηματικά από τα πραγματικά γεγονότα και από τις επώνυμες δηλώσεις δύο συνεργατών του πρώην Προέδρου (οι οποίες παρατίθενται στο ρεπορτάζ) και οι οποίες διαψεύδουν τις εικασίες και τις ψευδείς, κουτσομπολίστικες αναφορές «ατόμου του στενού περιβάλλοντος του Τάσσου Παπαδόπουλου» που δεν κατονομάζεται πουθενά.
  • Η λάσπη και η συκοφάντηση δεν μπορούν να πλήξουν το κύρος και την υστεροφημία του Τάσσου Παπαδόπουλου, που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κυπριακού και του απανταχού ελληνισμού.
Λευκωσία, 3 Απριλίου 2016

Η εξέλιξη του σκανδάλου
Στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου με τις μίζες για τον ΧΥΤΑ Πάφου και τον ΧΥΤΥ Λάρνακας, προκύπτει ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας το 2003 υπέγραψε σύμβαση με την ελλαδική εταιρεία Enviroplan, η οποία ανέλαβε ως σύμβουλος του κράτους για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη συνέχεια προκηρύχθηκαν προσφορές για τον ΧΥΤΑ Πάφου, τον οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει και να διαχειριστεί η Helector. Τα εγκαίνια της μονάδας έγιναν το 2005. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2003 έως το 2012 διευθύνων σύμβουλος της Helector ήταν ο Αθανάσιος Κατρής, ο οποίος συνελήφθη για την υπόθεση των μιζών και περιλαμβάνεται στους μάρτυρες κατηγορίας.
 
ΧΥΤΥ Λάρνακας
Η πλέον κρίσιμη περίοδος στην εξέλιξη του σκανδάλου αφορά τις προσφορές που προκηρύχθηκαν για τον ΧΥΤΥ Λάρνακας. Τους όρους του διαγωνισμού είχε ετοιμάσει η Enviroplan του Θεοφάνη Λώλου και στον οποίο είχε λάβει μέρος η Helector του Μπόμπολα. Αν και η προσφορά της εταιρείας ήταν κατά 55 εκατομμύρια υψηλότερη από άλλες, όπως για παράδειγμα των Αδελφών Ιακώβου, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε σύμβαση με τη Helector στις 20/12/06. Όπως αποκάλυψε ο «Π» σε προηγούμενα ρεπορτάζ για το σκάνδαλο με τις μίζες (ενώ σήμερα αποκαλύπτει και τα πρακτικά της Βουλής στη σελ. 4), στο στάδιο της προσφοροδότησης υποβλήθηκαν τέσσερις προσφορές, ενώ μετά την αξιολόγηση έμειναν δύο. Τότε υπήρξαν διαμαρτυρίες από αρκετούς πιθανούς προσφοροδότες, διότι υπήρχε περιορισμένο χρονικό περιθώριο για υποβολή προσφορών, μόνον δύο μηνών, για ένα πολύπλοκο έργο με προϋπολογισμό 35 εκατ. και επιπλέον κόστος λειτουργίας διαχείρισης για 10 χρόνια της τάξης των 90 εκατ. Οι όροι του διαγωνισμού εκδόθηκαν μόνον στην ελληνική γλώσσα και χαρακτηρίστηκαν φωτογραφικοί υπέρ συγκεκριμένης μεθοδολογίας. Αναφέρεται επίσης ότι ενώ πριν την υποβολή των προσφορών η εκτίμηση του κόστους ήταν 45,62 ευρώ τον τόνο, μετά την υποβολή προσφορών αναθεωρήθηκε για να είναι κοντά στην προσφορά της Helector και υπολογίστηκε στα 56,7 ευρώ τον τόνο, υψηλότερη κατά 22%.
 
Μεθόδευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που είχαν διαμαρτυρηθεί τότε ακόμη και προσωπικά στον Τάσσο Παπαδόπουλο ήταν και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Αφ/οί Ιακώβου. Όπως προέκυψε από τις θεληματικές καταθέσεις Κατρή και Γιαννακόπουλου, σε συνάντηση σε ξενοδοχείο στην Αθήνα εκείνο το διάστημα και στην παρουσία του Λ. Μπόμπολα, μεθοδεύτηκε και συμφωνήθηκε πως η Enviroplan θα κατέθετε έκθεση προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών ώστε να δικαιολογήσει την απόκλιση του ποσού από την προσφορά που είχε καταθέσει η Helector.

H ληστρική, όπως αποδεικνύεται τώρα, σύμβαση υπογράφηκε τελικά από τον διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρο Σαββίδη επί υπουργίας του Νεοκλή Συλικιώτη. Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο «Π», από τις έρευνες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η Helector, μεταξύ άλλων, δεν είχε καταθέσει δύο εγγυητικές για το έργο ύψους περίπου 8,2 εκατ. ευρώ. Σε δήλωσή του στον «Πολίτη», ο Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε πάντως ότι ανέλαβε το υπουργείο λίγους μήνες πριν και ότι όλα τα θέματα είχαν διεκπεραιωθεί από τους τεχνοκράτες. Ανέφερε επίσης ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία πέραν του ότι ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί μόνο στα ελληνικά. Θεώρησε, όπως σημείωσε, ότι έπρεπε να υπογράψουμε γιατί κινδυνεύαμε να χάσουμε τα 30 εκατ. ευρώ επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Απορίες για το κράτος μας
Η διερεύνηση της υπόθεσης σήμερα από την αστυνομία θα καταλήξει σε τυχόν διαπραχθέντα εγκλήματα, είναι ωστόσο απορίας άξιον πώς το θέμα προέκυψε ξαφνικά μόλις το 2013, στο πλαίσιο μιας αποκαλυπτικής έκθεσης που παραδόθηκε στα χέρια του Προέδρου Αναστασιάδη. Το θέμα της μείωσης της τιμής επεξεργασίας των σκυβάλων πρώτος ήγειρε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ρίχνοντας την τιμή από 54 ευρώ στα 39,9 τον τόνο, εξαγγέλλοντας ανανέωση του συμβολαίου για 7 χρόνια με τη Helector. Η απόφαση, ως γνωστόν, αμφισβητήθηκε από τον γενικό ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος ανέλαβε με τη γενική λογίστρια να επαναδιαπραγματευθούν.

Τελικά, και ο κ. Μιχαηλίδης κατέληξε σε συμφωνία 39,9 ευρώ τον τόνο, μειώνοντας μεν την ανανέωση του συμβολαίου σε 3 χρόνια, αλλά προσφέροντας στον κ. Μπόμπολα άλλους 80.000 τόνους ετησίως προς επεξεργασία! Το δυσάρεστο για τον τρόπο που λειτουργούν οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους είναι ότι ουδείς πήρε είδηση για το σκάνδαλο, μέχρι που προέβη σε αποκαλύψεις ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.
 


ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ
03/04/2016 - 13:55 (Τελευταία Ενημέρωση 03/04 13:56)

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=320903&-V=articles

http://paremvasiedsna.blogspot.gr/2016/04/blog-post_66.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου